Close

Ohjeita metalliaidan valitsemiseen

3 ohjetta, joilla onnistut metalliaidan valitsemisessa

Verkkoaita KH Soininen

Hyviä vinkkejä, kun harkitset metalliaidan ja -portin hankkimista

1. Mieti mihin tarkoitukseen tarvitset aitaa

a. Tarvitsen aidan pitämään eläimet joko aidan sisällä tai aidan ulkopuolella

 

Mikäli tarkoituksena on esim. pitää koira pihalla, niin aidan valintaan vaikuttaa, minkälainen koira sinulla on. Pienet koirat tarvitsevat tiheämmän aidan kuin isot koirat ja aita on toisinaan upotettava maahan, jotta koirat eivät kaivaudu sen alta. Isot koirat tarvitsevat vahvan ja korkean aidan, jotta ne eivät pure aitaa rikki tai hyppää aidan yli. Verkkoaidat (panssariaita, Mekon, Classic) ovat hyviä vaihtoehtoja koira-aidaksi.

 

Metallisista elementtiaidoista voidaan rakentaa myös erillisiä koiratarhoja. Koiratarhoja ei tarvitse betonoida maahan, joten niiden asentaminen tai myöhemmin siirtäminen toiseen paikkaan on helppoa.

 

Peurojen pitämiseksi pihan ulkopuolella tarvitaan korkea aita (vähintään 150 cm). Sopiva verkkomalli on esimerkiksi perinteinen verkkoaita tai riista-aita. Nämä aitamallit ovat myös helppoja asentaa ja muutenkin hinnaltaan edullisia. Riista-aitaa voit tilata helposti verkkokaupastamme kotiinkuljetettuna.

b. Turvallisuus on päätavoitteeni

 

Aitaa voidaan tarvita myös turvallisuussyistä eli pitämään ihmiset aidan sisällä (päiväkoti) tai ulkopuolella (varkauksien, ilkivallan ja luvattoman kulkemisen estäminen).

 

Kustannustehokkain vaihtoehto estää kulkua tontille tai tontilta pois on perinteinen verkkoaita. Suosituimmat värit ovat vihreä ja sinkitty harmaa. Verkkoaitaa saa myös tummanharmaana tai mustana, mikäli haluaa vähän särmemmän näköistä aitaa.

 

Verkkoaitaa tukevampi mutta kuitenkin hinnaltaan kohtuullinen vaihtoehto on hitsatut elementtiverkkoaidat (Classic ja Mekon). Ne ovat  rakenteeltaan tukevampia ja jäykempia kuin panssariverkkoaita.

 

c. Minulle on ulkonäkö tärkeintä

 

Aita voi olla myös se kirsikka kakun päällä, joka viimeistelee pihasi ja sopii tyylillisesti taloosi ja muihin tontilla oleviin rakennuksiin. 

 

Kun aidan tarkoitus on vaikuttaa ulkonäöllään, niin metalliset elementtiaidat (Circle, Chaussee, Guardian, Madrid ja Eleganz) erivärisinä ja erilaisilla koristeilla ja muodoilla ovat se juttu. Aitoja on erityylisiä hyvin yksinkertaisista aitamalleista koukeroisiin koristeaitoihin tai massiivisista turva-aidoista hyvinkin keveisiin malleihin. Eli kun ulkonäkö ratkaisee, valitse elementtiaita.

2. Päätä aidan tärkeimmät ominaisuudet

a. Kuinka korkean aidan tarvitset

 

Kuinka korkealle koirasi hyppää? Pieni koira voi pysyä 100 cm korkean aidan sisällä, mutta isot koirat voivat vaatia jopa lähes 200 cm korkean aidan. Peura vaatii vähintään 150 cm korkean aidan. 

 

Aidan korkeuteen vaikuttavat myös kunnan määräykset, jotka on syytä tarkistaa viimeistään ennen aitatilauksen tekemistä. Myös naapureiden kanssa on syytä keskustella aidan korkeudesta, sijainnista ja ulkonäöstä varsinkin, jos aita tulee naapurin rajalle.

 

b. Innostu väreistä

 

Aitojen tehdasvärit ovat mallista riippuen yleensä sinkitty (vaaleanharmaa), vihreä ja tumman harmaa. Elementtiaidat on mahdollista saada missä tahansa RAL-värissä. Jos aidan tavoitteena on viimeistellä pihasi, niin harkitse tarkkaan myös aidan väri ja käytä rohkeasti luovuuttasi.

 

c. Onko materiaalilla väliä?

 

Metalliaitoja tehdään sekä kuumasinkitystä teräksestä että alumiinista. Molemmat ovat ruostumattomia materiaaleja. Jauhemaalaus taas takaa kestävän maalipinnan. 

 

Puuaitaan verrattuna metalliaita on huoltovapaa. Se kestää niin tuulen, sateen, pakkasen kuin auringonkin haitalliset vaikutukset toisin kuin puuaita, jota on huollettava ja maalattava säännöllisin väliajoin.

 

3. Tarvitsetko portteja?

a. Ajoportti vai käyntiportti vai molemmat?

 

Jotta pihan rajaaminen olisi täydellistä, tarvitaan esteet myös kulkuväylille. Kaikkiin aitamalleihin on saatavana niihin sopivat portit, sekä ajo- että käyntiportit. Useimmat porttimallit tehdään mittatilaustyönä, joten niiden koot ja värit ovat melko vapaasti valittavissa.

 

Portin valinnassa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Voit valita esimerkiksi yksinkertaisen (ja samalla edullisemman) aitamallin mutta pihan sisäänkäyntiin valitsetkin koristeellisen ja näyttävän portin. Kun portin väri, korkeus ja perustyyli ovat samat kuin aidoissa, kokonaisuudesta tulee tyylikäs.

 

Liukuportti on monessa kohteessa hyvä valinta varsinkin, jos ajoväylän leveys on reilusti yli 4 metriä. Liukuporttia harkitessa kannattaa huomioida, että avautuessaan portti tarvitsee tilaa sivulle vähintään portin aukon verran + 1,5-2 metriä.

 

b. Portti moottorilla vai ilman?

 

Haluatko nousta aina autosta avaamaan portin vai olisiko kuitenkin mukavampaa istua lämpimässä autossa ja avata portti kaukosäätimellä? Vaikea päätös. Kaikkiin ajo- ja liukuportteihin voidaan asentaa myös porttimoottori. Kaukosäätimen lisäksi on muitakin vaihtoehtoja (kännykkä, koodi) portin avaamiseen, joten kannattaa miettiä omia tarpeita ja kysyä lisätietoja

Huolellisella aidan asennuksella saat kestävä lopputuloksen

Oikein asennettu aita pysyy kunnossa ja palvelee käyttötarkoitustaan jopa kymmeniä vuosia. Asennukseen vaikuttaa aina myös maaperä ja paikkakohtaiset olosuhteet – nämä kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

 

Etkö halua asentaa aitaa itse?

Kauppahuone Soinisen asennuspalvelu on apunasi. Omat asiantuntevat asentajamme toimittavat aitaratkaisut perille käyttövalmiiksi asennettuna. Kysy tarjous projektiisi.

 

Ota yhteyttä!

Tutustu valikoimaamme

Tutustu kaikkiin oppaisiimme

Ota yhteyttä